HALOZAT / NETWORK OF EDEN

Reports < Back00:00

> Tények és tévhitek a HP-X vírusfertőzésről

H U / 2 7 / 9 2 2

MESS IS40 > Egyre több a HP-X vírusfertőzés körüli félreértés, amit egyes szervezetek érdekeik szerint pánikkletésre, vagy a valós veszélyek elbagatelizálására használják fel. A bizonytalanságot növeli, hogy nincs teljes egyetértés a távol-keleti és európai epidemiológusok között sem. A Járványügyi Központ 5 pontban foglalta össze mindazt, ami a HP-X vírusfertőzésről jelenleg egyértelműen kijelenthető.

#1 A HP-X vírustörzset (X/R.losea/Vietnam/26) fél éve mutatták ki először vietnámi rágcsálókban. Röviddel ezután mutatkoztak az első emberi megbetegedések. Az év elején Ukrajnában 14, Romániában 28 halálos megbetegedést regisztráltak, a halál oka valamennyi esetben kiszáradás volt. Jelenleg 211 halálos áldozata és 12 457 fertőzöttje van az európai járványnak.

#2 Sokan tévesen értelmezik a kialakult helyzetet, a vírus NEM a közel-keletről érkező menekültekkel jutott el Európába. Mivel a zsúfoltság és a legyengült immunrendszer a fertőzés melegágya, így a menekülttáborokban a járvány sokkal könnyebben és gyorsabban terjed.

#3 Bár a vírus közvetítője a rizsföldi patkány, az állatokon a betegség jelei nem mutatkoznak. Európában nem mutattak ki vírust rágcsálókban.

#4 Emberek esetében a vírusfertőzés tünetei között a rossz közérzet, nehéz légzés és magas láz mellett abnormális viselkedés (szorongás, alvászavar) is felléphet. Nincs elfogadható bizonyíték arra, hogy a fertőzésnek köze lenne a másokkal szembeni hirtelen agresszióhoz.

#5 Jelenleg nagy erőkkel folyik az ellenanyag kutatása, így nem tudni, hogy a védőoltás nagyüzemi gyártása mikor kezdődhet meg. Félő, hogy még sokáig a megelőzés és a karanténzónák felállítása az egyetlen védelem a HP-X vírus ellen.

A HP-X vírusfertőzés elleni gyógyszermentes védekezés egyik igen hatékony módja az FFP2-3 maszk viselése. A cseppfertőzés a kórokozók átvitelének egyik lehetséges módja, ez ellen nyújtanak védelmet a részecskeszűrő félálarcok.

A legnagyobb védelmi képességű eszköz a FFP3D jelű részecskeszűrő félálarc, amely ásványi porok, veszélyes vegyi anyagok, rákkeltők, radioaktív anyagok részecskéi (finom por, aeroszol), és 3. veszélyességi osztályba sorolt biológiai anyagok (spórák, baktériumok, vírusok) elleni védelemre szolgál. Nominális védelmi tényezője legalább 50-szeres.

Reports < Back00:00

A Hálózat minden felhasználónak anonimitást biztosít váltottsoros SpyKill és DeAct kódolással. Nem tárolunk felhasználói adatokat, nem adunk kormányzati hozzáférést adatbázisunkhoz. Ügyeljen rá, hogy ne lépje túl az időkorlátot.