HALOZAT / NETWORK OF EDEN

Reports < Back00:00

> Isten veled, svéd semlegesség!

H U / 2 7 / 9 2 4

MESS AL28 > A Stockholmi Békekutató Intézet (SIPRI) lesújtó jelentést hozott nyilvánosságra, Isten veled svéd semlegesség címmel.

> A jelentés szerint az ország gazdaságát gyengítő, növekvő kínai érdekeltségek 2019-től óriási lendületet adtak a fegyverexportnak. Szigorúan titkos szerződések napvilágra kerülése már korábban is okoztak botrányt - gondoljunk csak Sten Tolgfors védelmi miniszter 2012-es lemondására a szaúd-arábiai fegyverüzlet miatt -, de a jelenlegi helyzet ennél jóval súlyosabb.

> A szaúdi hadianyag-előállító, valamint rakéta-összeszerelő technológiákkal kapcsolatos svéd közreműködés csak a jéghegy csúcsa, állítja a SIPRI jelentés. A térségbe telepített rakétaelhárító rendszerek és radarállomások komoly aggodalomra adtak okot izraeli részről, amit a zsidó állam egyenesen a Számum hadseregének támogatásaként könyvelt el. Ezen kívül nem tisztázottak azoknak a vegyipari alapanyagoknak az összetétele és felasználása sem, amiket svéd cégek Szaúd-Arábiába szálítottak az elmúlt években.
Az USA az Európai Bizottság azonnali kivizsgálását sürgeti, ugyanakkor Oroszország is választ vár arra, hogyan valósulhatnak meg ilyen ellenőrizetlen, titkos szerződések.

Reports < Back00:00